Na tegoroczną akcję wielkanocną postanowiliśmy- śladem zeszłorocznego sukcesu- wesprzeć fundację.

W tym roku wybór padł na Fundację Pszczoła. 

 

Pszczoły Mariolki, bo tak mają na imię nasze podopieczne to mieszkanki dedykowanego ula FCA, znajdującego się na terenie pasieki.

Nasi Klienci i partnerzy otrzymali imienne certyfikaty nadania tytułu opiekuna Mariolki. 

 

To kolejna akcja wielkanocna, jaką tworzymy wraz z naszymi Klientami. Rok temu środki przeznaczane przez nas na świąteczne upominki powędrowały do Fundacji Siemacha, której wychowankowie, otrzymali szansę wyjazdu nad morze. Jesteśmy dumni, że i tym razem możemy zrobić coś wspólnie – z myślą o planecie i o drugim człowieku. Cieszymy się, że razem stworzymy coś dobrego.  

 

 

Od czego to się zaczęło?

Projekt #ekoFCA to ekologiczna droga naszej firmy, której celem jest ochrona planety. Wiecie już, jak dużo udało nam się przejść, od ekologicznych opakowań, przez program edukacyjny i współpracę z organizacjami. Dbaliśmy już o ptaki zawieszając budki, uświadamialiśmy pracowników, jak drobne zmiany w codziennym życiu mogą wpłynąć na naszą planetę. Tym razem chcemy zwrócić swoją uwagę na naszych małych przyjaciół, którzy swoją pracą gwarantują nam przetrwanie.

Tak, mowa o pszczołach!

To właśnie dlatego, rozpoczęliśmy współpracę z Fundacją Pszczoła, która posiada swoją własną pasiekę w Pile i w której znajduje się dedykowany ul FCA
z kilkudziesięcioma tysiącami oddanych przyrodzie pszczółek.

Dlaczego pszczoły?

Pszczoły to najważniejsze owady na świecie. Zapylają rośliny, z których powstają owoce. Dzięki nim, możliwa jest produkcja żywności. To bardzo ważni członkowie naszego ekosystemu. Earthwatch Institute – międzynarodowa organizacja charytatywna zajmująca się ochroną środowiska, w 2019 roku oficjalnie uznała pszczoły za najważniejsze stworzenia na naszej planecie. Niestety – zmiany klimatyczne, toksyczne pestycydy i pasożyty pszczół spowodowały, że pszczoły znalazły się w kryzysie. Dlatego musimy je chronić!

4000

tyle odmian warzyw uzależnionych jest od zapylania przez owady. I to w samej Europie!

1/3

naszej codziennej diety stanowią produkty, które powstały w wyniku zapylania roślin przez pszczoły miodne i dziko żyjące.

10

tyle lat przetrwa ludzkość na Ziemi po wyginięciu ostatniej członka pszczelej rodziny.